Последвай ме

Здравей, познавам те от Facebook

Скоро имах среща със собственици на бизнес, които не вярваха, че техните клиенти са във Фейсбук. Леко присвих очи на този коментар и казах – “Да бе, честно ли?”

В тази статия ще говоря за:
1.Пристрастяването към Facebook
2.Фалшивите животи и причините за тяхното развитие
3.Как това може да ни помогне
4.Защо това има значение за бизнеса

Психология и маркетинг. Резултатът – Facebook.
Как ми харесва това, ей!

Да ви кажа, женската интуиция не лъже. Цялото онлайн щастие, което виждам напоследък, няма общо с щастието по улиците навън. И напоследък много случайно ми се набиват на очи разни влюбени фейсбук потребители. Установявам, че са такива по многото целувки и сърца, които събуждат две чувства у повечето “зрители” – отвращение и самосъжаление.
Да кажем, че това е масовото чувство при вида на подобни публикации.
Има и такива,  които искрено се радват за двойката. Просто не са чак толкова много.

Някога беше модерно да роптаем (май още е), че социалните мрежи дават възможност на парадиращите да се перчат, на комплексарите да изпъкват и на грозните да хубавеят. Да ви кажа, тази мисъл пребивава в много умове. Май има нещо вярно. Но фактите говорят. Комплексари или не – всички сме във Facebook.

Нeка отбележим, че мрежата е богата с профили на безкрайно красиви хора с неизчерпаем потенциал, желаещи да се развиват, силно мотивиращи и можещи. Да се знае!

По-долу ще наблегна на крайностите в поведението, но това е хубаво, защото ще видим с какво може да ни бъде полезно. Вярвайте ми!

Какво е общото между мен, теб и онзи, който се подава от малкото чат – прозорче?

Всички сме пристрастени.  Към Facebook.  Защо?

1.Facebook сбъдва мечти.

Искаш да си щастлив – там си щастлив. Искаш да си мъдър – доказан неизчерпаем източник. И дори да не е така, там можеш да бъдеш. Малко като лъгане се получава, но не съвсем.

Иска ми се да добавя нещо към тази картинка. Facebook, всъщност, не лъже толкова много.
Той е една истина. Но истината, която искаме да бъде истина.
Тук спокойно можем да създадем свят, в който сме адски харесвани, огромни професионалисти, силни мъже, искани жени. Не казвам, че на живо не е така. Но хиперболата търпи безкрайното си развитие именно във Facebook.
Лайк след лайк, нашите дигитални аури блестят до безобразие.

Знаете ли, бих нарекла Facebook – съвременният психолог. Излиза ти даже безплатно. Достатъчно е да имаш драма или проблем. Споделянето е лесна работа. Казваш, каквото имаш да казваш  и си с един емоционален товар по-малко.
А ти, имаш поне 3 споделени статуса от този тип. (Момент да се правя на гуру)

2.Facebook те развива.

Facebook не спира да ни дава възможности за изява. Романтична и професионална. Първата, да ви кажа, започна да се приема като даденост и народът реши, че смелостта в тези ситуации става безгранична. Да не забравяме, че хубаво да я носим със себе си  и на живо. Защото онлайн напасването няма общо с реалността.

И ако в чата си твърдял, че харесваш бърборани, очаквам на живо да не ми крещиш да млъкна, защото гледаш мача.

3.Facebook те информира.

Facebook знае какво правиш ти, всичките ти бивши, заедно с потенциалните ти нови любовници и партньори. От всички изброени имаш набелязани по няколко, така че силата на комуникацията е с теб. За всичко е помислил Марк.
Знаеш какво яде другия, с кой си ляга, какво харесва и на кой се подмазва. Научаваш чуждите поведения и лесно разбираш, че някой е бил скоро зарязан или просто страда от дълбока депресия. Предложения за брак, нова работа, стари приятелства.
С едно обхождане на профила ти стават ясни – интереси, желания, приятели, места, хора.

4. Facebook не изисква.

Харесва ни или не, влиянието на социалната мрежа продължава да нараства. Развива се, развива те. Прави те всичко, което искаш да бъдеш. Прави всичко, което другите искат да бъдеш.
И знаеш ли какво още прави – не изисква. За разлика от гаджето ти, майка ти и всички, които слагаш под определението “мрънкащи”. Той ти показва точно това, което те вълнува и може да те развълнува. Спомни си онзи случай, в който някой се е тагнал на мястото, което е трябвало да посетите заедно.
Очевидно, мрежата без да иска интригантства… Но пък лесно научаваш истината. Срещу няколко часа скролване на ден.

Новинарският поток става все по-организиран, спрямо твоите интереси.
Наричам го анти-реалност. На едно място имаш всичко. Без онова, което те кара да плачеш (не винаги), което изисква усилия да бъдеш добър в работата си и във връзката. Без задълженията да плащаш сметки, вместо да развяваш дупе в мола.
И всичко това срещу какво? Няколко думи и 2-3 клика.

Посланието към бизнеса

Трудно е да вярваш в нещо, което не познаваш. Но веднъж щом разбереш силата му, имаш възможност да го използваш за позиционирането на твоя бранд. С примерите по-горе виждаме, че Facebook отдавна е “бръкнал” в личния ни живот и успешно влияе на неговото развитие. Станал е ежедневие и се вкоренява във всекидневните навици на потребителя.

Facebook отдавна се превърна в лесен инструмент за разговор и приятелство с потребителя, изграждане на доверие и стабилна връзка, която носи своите ползи в дългосрочен план. Стига да знаеш как да го използваш, той може да помага на теб и твоя бизнес.
Какво по-хубаво от това?

Послание към читателя

Аз вярвам, че хората, които четат това търсят истина и начини да стават по-добри. Затова просто ви предлагам –  ъплоудвайте във Фейсбук и оставете той да направи същото с живота ви.

И така. Как това пристрастяване може да помогне?

За да не се получи като оплакване или пък хейт….Идвам с решение.
Да се обърнем към таймлайна. Нашия. С риск да ни заболи, че това, което споделяме не е част от действителността.  Днес имаме възможност да бръкнем в съзнателното си изграждане на нещо, което е много възможно всъщност да нямаме. Но пък да искаме да притежаваме. Да погледнем и видим, че в нашия профил можем да намерим решения на собствените си питания.

[ap_call_to_action button_text=”Научи повече” button_url=”https://rosygeorgieva.com/%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0/” button_align=”center”]Маркетинг Услуги [/ap_call_to_action]

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *