Последвай ме

4 ключови маркетинг грешки, които задължително да избягваме

 

Хубавото на тази статия е, че ще ти бъде полезна, защото ще ти даде различни гледни точки и идеи, които може да приложиш веднага. В нея говорим за – организиране на събития, видео маркетинг и фейсбук маркетинг. 

С риск да те загубя като читател, трябва да ти призная, че тя няма да реши всичките ти проблеми. Не за друго, но всеки бизнес е различен и при всеки случай, нещата са строго индивидуални.

Пазарът се мени за части от секундата. Промените при различните маркетинг канали са вече ежедневие, особено когато говорим за Фейсбук и Инстаграм (както и други онлайн платформи). Цените за рекламите нарастват, възможностите за реклама се променят. Нещо, което е работило днес, утре може да загуби много пари.

Но има някои важни опорни точки, които могат да ти помогнат за промяна и развитие още сега. Това са неща, които не се променят с времето и винаги ще бъдат от значение за твоята частна практика и бизнес развитие.

И така. Започваме с въпросите.

Много често забравяме да си отговорим на едни много важни въпроси. Въпроси, свързани не с нас, не с бизнеса ни, не с продукта ни, а с онзи, който ще купи нашият продукт. Да, говорим за клиента.  

Много често пропускаме да намерим отговори на следните въпроси, които са от изключително значение:

-Знаем ли какво иска/търси нашият клиент?

-Знаем ли какви нужди има той?

-Знаем ли какви са неговите проблеми?

-Дали му харесва нашият магазин, нашите продукти/услуги?

-Лесно ли му е да работи с нас, какво не му харесва?

-А отделяме ли му достатъчно внимание, да го обгрижим или сме прекалено заети да гоним нови клиенти?

4 ключови решения от кухнята на маркетолозите:

1.Направете проучване на клиентските нагласи, за до достигнете до вашите клиенти, до техните вкусове и предпочитания. Някои от методите за това са – анкети, фокус групи, проучвания, запитвания.

-За тази цел може да ползвате дори Фейсбук – затворените групи на Фейсбук дават чудесна възможност за анкети с готови отговори, където срещу едно „тик“, получаваш мнение.

-Може да ползвате бизнес страница във Фейсбук, през която да споделите анкета и срещу попълването на която, вашите последователи да получат подарък. Така може да съберете и имейли. Разбира се, в този случай е нужно да си осигурите бюджет за платена реклама, за да може тази анкета да стигне до възможно най-много хора.

Най-лесният вариант е просто да си говорите с хората, които са ви потенциални клиенти. Ако например, вие сте маркетолог и предлагате услугата „маркетинг планиране и управление на кампании“, може да посещавате събития, на които да се срещате с предприемачи – именно хората, които биха имали нужда от реклама за своя бизнес. Запознайте се с тях, говорете си с тях, разберете от какво имат нужда те. А след това, може да предложите услугите си.

Продажбата на живо е изключително силен инструмент.

Преди да започнете да инвестирате в онлайн реклама, може да започнете с продажба „на живо“, без нужда от огромна инвестиция. Разбира се, от голямо значение е какъв продук/услуга продавате. Наясно сме, че няма как да продавате нещо с голям обем и да обикаляте с него по събития. Чисто физически е невъзможно.

Но пък за тази цел, може да посещавате изложения, където да правите демонстрация на тези продукти. Има изложения, които подбират много добре своите посетители и срещу по-малка сума между 100-200 лева, може да си осигурите щанд, на който да представите вашите продукти.

2.Организирайте събития. Те ще ви помогнат да се запознаете с потенциални клиенти, да създадете контакти и разбира се, да повишите продажбите си –постарайте се на събитията да има добавена стойност за посетителите.

-Не всеки тип събитие е подходящо за трите цели, изброени по-горе. Има събития, които ще ви послужат за директна продажба, но има и такива, които просто ще помогнат за разпознаването на бранда и реклама, с която да популяризирате марката си. Всяко едно от тях, обаче, може да бъде интерактивно и да въвлича аудиторията, така че да бъде забавно и запомнящо се.

 

3.Използвайте видео маркетинг.

Нека да поговорим малко за проблема, защото вероятно сте чели хиляди статии, в които някой обяснява как трябва да ползваме видео и как това ще ни направи по-успешни. Едва ли искате да прочетете поредната.

Знаете ли защо понякога видеото наистина НЕ работи? Случвало ли ви се е да сте мотивирани да правите видеа, но се оказва, че не виждате успеха, който сте си представяли?

-Проблем 1:

Няма конкретна стратегия.

Ако очаквате, че влагайки ресурс в едно видео, то ще проработи и ще пожъне небивали успехи за бизнеса ви, ще се наложи да ви разочаровам. Едно видео само по себе си няма да направи „бум в продажбите“, няма да подобри имиджа на бранда ви и със сигурност няма да оправи опетнена репутация (ако имате такава). То може да помогне в малка степен на всичко това.

-Решението:

Отговорете си на въпросите: Как видеото се вписва в цялостната ви маркетинг стратегия? Каква част от нея изпълнява то? Каква е ролята му? Какво искате да направят потребителите, след като го гледат? Припомнете си голямата картина и помислете с какво добавянето на видео ще допринесе. Чак след това пристъпете към действие.

-Проблем 2:

Няма ясно послание. Можете много да объркате нещата, ако нямате послание, което да е като острие – да е ясно, точно, недвусмислено. Не оставяйте потребителите да си задават въпроса: “Какво точно трябваше да значи това?Какъв беше смисъл на това видео?”.

Решението: Структурирайте, обмислете, разпишете всичко подробно. След това си представете дали наистина видеото казва това, което желаете. Измислете си няколко ключови фрази, които да присъстват във всичките ви видеа.

Фрази, с които да бъдете запомнени и да са ясни. Хубаво е да имате ясен „призив за действие“, за да може потенциалните ви клиенти да знаят какво да правят след това видео. Да ви потърсят за покупка, консултация, обучение? Къде и как могат да се свържат с вас?

4.Избирайте правилния канал за реклама и се старайте да го ползвате по предназначение

И да си дойдем на думата – Фейсбук. Напоследък ми прави впечатление, че когато хората чуят Фейсбук и нещо в тях се събужда. Едни огромни очаквания започват да се пораждат. Приливи на вълнение, ентусиазъм и картини, изпълнение с мноооого продажби. И то за кратък срок. Едни левове започват да валят от небето и вече обмисляме къде ще бъде следващата ни почивка.

В цялото това нещо няма лошо. Даже това е прекрасно. Визуализацията ни прави още по-успешни и ни приближава до желания успех. И даже не казвам, че подобни случаи не съществуват. Напротив, аз съм виждала с очите си как хората вадят много пари от Фейсбук. Някои от тях се издържат само чрез Фейсбук. В момента, този канал работи за мен и в действителност ми нови приходи.

Но това не става с първата реклама, с публикуването на първите два поста. Не става с магическа пръчка. Става с малко работа, понякога с много работа. Става с правилния продукт, с подходящата аудитория.

Хубаво е нашите очаквания да бъдат подплатени с факти. Това е, както във връзките – очаквай предложение за брак от мъж принципи, а не от такъв, който не си знае бройките. Малко краен, но добър пример.

И ситуацията тук е следната. Не се разочаровайте от Фейсбук, ако той не работи за вас.

Причините могат да бъдат няколко основни и наистина ги прочетете внимателно. На пръв поглед може да ви се вижда ясно, но много хора не осъзнават именно това:

 

-продуктът ви не е подходящ за продажби, чрез фейсбук, защото клиентите ви не са там. Да, това е напълно възможно. Понякога Фейсбук помага само за развитие на бранд и полулярност. Помислете какви други канали биха стигнали до правилната аудитория за вас.
-рекламирате с твърде малко бюджет и не можете да достигнете до по-голям брой потенциални клиенти.

-не рекламирате изобщо – без платена реклама, до нови хора във Фейсбук няма как да се стигне, защото самата платформа вече работи на този принцип. Тук изключваме съдържание, което успява да постигне така наречения „вайръл ефект“.

-не тествате достатъчно – не знаете какво съдържание се харесва на потенциалните ви клиенти, не сте анализирали грешките и успехите от рекламите си, което много често води до последващи провали. Една и съща формула работи при различни обстоятелства.

 

1.Какво е нивото на развитие на Бизнеса Ви във Фейсбук и какво може да се подобри в настоящия етап?

2.Какво е необходимо да се промени в момента, за да може този маркетинг да заработи за Вас?

3.С какво Фейсбук може да допринесе за Вашия бизнес и увеличаване на Вашите онлайн продажби?

4.Как може да включите този маркетинг към цялостната си онлайн маркетинг стратегия

5.Първи стъпки с Инстаграм – как да настроим бизнес профила си, как да го свържем с Фейсбук.

Всичко това и още много, може да обсъдите с мен по време на Индивидуална Фейсбук Консултация!

[ap_call_to_action button_text=”Виж повече тук!” button_url=”https://rosygeorgieva.com/social-products/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%B1%D1%83%D0%BA-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC/” button_align=”center”]Индивидуална Фейсбук Консултация[/ap_call_to_action]

Здравей, аз съм Роси Георгирева – консултант по фейсбук маркетинг и презентационни умения. Вече имам 5 годишен опит с управление Фейсбук страници за Бизнеса, както и водене на лекции и семинари по теми като Фейсбук маркетинг, Брандинг, Презентационни умения. Управител и собственик съм на бутикова агенция “Фейс Профитс”. Радвам се, че си попаднал тук и се надявам да мога да ти бъда максимално полезна.

 

 

 

 

[ap_call_to_action button_text=”Виж повече тук!” button_url=”https://rosygeorgieva.com/social-products/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%B1%D1%83%D0%BA-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC/” button_align=”center”]Индивидуална Фейсбук Консултация[/ap_call_to_action]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *