Последвай ме

Кое е важно за продажбите през 2022?

 

Едно от основните неща, което научих през тези близо 10 години професионален опит и житейски път е, че маркетингът е изкуството на продажбата. Не можеш да си добър в маркетинга, ако на първо място не умееш да продаваш добре себе си.

Под продаване на себе си имам предвид – да умееш да се заявиш, да се изкажеш, да споделиш смело и възторжено за уменията, възможностите и качествата си. Независимо къде си – на луксозно събитие, със стар познат на случайна среща на тротоара, пред майката на мъжа си. 😇😂Да, не се шегувам, това също може да се нарече продаване.

❤️Аз влагам в продаването една много красива и стойностна мисъл. За мен тя не е коварно изтъкване, за да получа пари и облаги. За мен това е ДЪЛБОКА комуникация.

И ако повече хора започнат да мислят така, успехът в маркетинга ще им бъде гарантиран.

❤️О, продажбата. Тя е изкуство. Помня, че някога бях толкова влюбена във Фейсбук рекламата, искайки да разбера повече за нея. А днес знам, че колкото по-добра ставам в продаването, толкова по-силни и устойчиви са идеите ми в дигиталния маркетинг.

Красота е всичко това, стига да си позволиш да се потопиш до там, че истински да го почувстваш.

А ето и ОЩЕ 2 две основни насоки-правила, които ще ви помогнат по този ценен път.

 

1.Правилната комуникация с клиента и разбирането точно от какво има нужда. 

Методът “Питане-Слушане-Емоции”

Клиентът навсякъде е един и същ. А този подход в наши дни особено много се цени. В период на дистанция и отдалечаване, всеки търси човешко отношение, деликатност и разбиране.

Клиентът иска най-доброто за себе си и иска да знае, че е достатъчно умен, за да направи най-добрата покупка. Крайните срокове, хилядите притискания за покупка са тактики, подходящи за определени бизнеси и търговия.

И не казвам, че не работят. Напротив. Те са си супер. И аз за определени бизнеси ги препоръчвам, както и за определени периоди.

Но когато се стигне до разговор по телефона, лична комуникация в чат или имейл, забравете за търговеца в себе си и вложете всичко необходимо, за да разберете какво точно иска този човек и как може да задоволите нуждите му.

Предлагам да се залага на конкретни въпроси, изискващи конкретни отговори. Питане и през повечето време слушане. Да се отдели внимание на думите, които използва клиентът, както и емоционалния заряд, с който ги изрича.

[ap_tagline_box tag_box_style=”ap-bg-box”]Слушайте за думи или изрази, които са ключови за отправната точка на офертата ви – проблем, чувствам, мисля, “опитах и не се получи”, “много искам”, “важно ми е” и други подобни.[/ap_tagline_box]

 

След това, на база чутото, да се дадат няколко предложения, които да дадат перспектива, но да не изискват да си купи най-скъпото. (Препоръчвам да не залагате на 3 оферти с желание да се избере средната, това е отживелица, офертата може и да е една, но да е най-правилната.)

Дават се накратко предложенията за конкретния случай – избират се на база кое в момента би било най-полезно за клиента. Предложете офертата, за която самият клиент ще си плати с удоволствие.

Вежливо и добронамерено отношение, представете си, че говорите с много добър приятел, а не човек, от който искате непременно да изкарате пари. Именно това остава в съзнанието, дори и в подсъзнанието, това най-много се усеща. Това води и до препоръка. И последващи покупки.

Това са важни предпоставки, особено когато говорим за бутикови и индивидуални предложения. За продукти, които са с по-високи цени и изискват повече време за решение за покупка.

 

2.Подходящите канали за реклама и правилното приложение за твоя бизнес/дейност.

Да, всички знаем, че има тенденции, че има правила и технически ограничения. Но когато стигнем до момента “Къде да рекламирам”, отговорът ми е – където са клиентите ти и където искаш да те възприемат така, както ти самият желаеш.

Да направим разлика между социалните мрежи и платформите в Интернет.

Изключително важно в дългосрочен план е да имаме уебсайт или оналайн магазин (зависи от случая, разбира се). Но сайтът е важният елемент, който се сработва много добре с фейсбук рекламата, с инстаграм рекламата и с брандирането ни в Интернет. Той е платформата, която ни представя официално, нашето лице пред Интернет света. В него се събира така ценната информация. Тази информация и данните от него с времето ще носят все повече продажби. 

Разбира се, препоръчвам от самото начало да работите с правилните програмисти, които знаят какво правят и имат маркетинг поглед. Това ви гарантира надграждане, а не оправяме на проблеми във времето. Попадала съм и все още към мен се обръщат клиенти с неработещи сайтове, за които са им взети много пари, а резултатът е една голяма нула.

Важни опорни точки за структура на сайта:

😍- добре разпределено меню, което бързо ориентира клиента какво предлагате;

😍- контакти и начини за връзка – контактна форма за бърза връзка или чат, интегриран на сайта;

😍- за продаващите продукти – система за онлайн пазаруване, директно през сайта;

😍- добре подбрани снимки – които илюстрират човека, дейността или продуктите (високото качество е задължително);

😍- инсталиране на Conversion API и фейсбук пиксел – задължителни за проследяване на трафика и добрата работа на фейсбук и инстаграм рекламата;

[ap_tagline_box tag_box_style=”ap-all-border-box”]Изпрати запитване за изработка и поддръжка на САЙТ или ОНЛАЙН магазин. Гарантираме ти добро отношение, адекватна гледна точка и маркетинг виждане, което е 100% най-важното за твоят онлайн успех! [/ap_tagline_box]

🌞ЗА ВЪПРОСИ – ПИШИ МИ В ЧАТА ТУК ИЛИ НА КОНТАТКНАТА ФОРМА НА САЙТА!

Коя е твоята социална мрежа? Фейсбук, Инстаграм или ТикТок? 

Ако говорим за България, фейсбук рекламата все още държи фронта като един от най-силните инструменти за брандиране и продажби онлайн. В другите държави виждаме изпъкването на Инстаграм, Тик Ток и Пинтерест. Но те продължават да бъдат в топ 3, където все още се задържа и Фейсбук. Коя е водещата мрежа се определя от продукта и от пазара.

Инстаграм, например, е изключително характерен със своята пъстрота, но тази платформа е доста специфична и за нея трябва повече търпение. Фейсбук и Инстаграм като технически възможности си приличат, но като краен резултат и начин на комуникация доста се различават.

Инстаграм търси визуалното, той иска да сме атрактивни, да сме звезди, да се харесваме и да залагаме на визията си.

Докато Фейсбук все още разчита на по-интелектуалната страна на нещата. Той има предимството с това, че съдържанието като текст и качество, интелектуално погледнато, е доста по-ценно. Фейсбук дава възможност за дискусии, фейсбук групите са много ценно средство за това.

[ap_tagline_box tag_box_style=”ap-all-border-box”]Индивидуално обучение “Името ти може да продава” ОБУЧЕНИЕТО Е СЪЧЕТАНИЕ МЕЖДУ ПРЕЗЕНТАЦИОННИ И ПРОДАЖБЕНИ УМЕНИЯ + ТЕХНИЧЕСКИ ЗНАНИЯ ЗА МАРКЕТИНГ ВЪВ ФЕЙСБУК, ИНСТАГРАМ, САЙТА И РАЗВИВАНЕТО НА БРАНДА КАТО ЦЯЛО.[/ap_tagline_box]

А фейсбук ивентите събират много хора, което бързо разпространява конкретно събитие, независимо дали е офлайн или онлайн. В момента това работи добре и за двата типа.

Всичко това е все още интересно за платежоспособната публика над 25-годишна възраст. Тя все още използва мрежата за информиране, дори да не залага на чак толкова много визуално споделяне.

Това съвсем не означава, обаче, че там снимките не се гледат или че PR материалите нямат значение, напротив. И тук е важно да сме актуални, но не е задължително да сме инфлуенсъри. 

От друга страна, има и един нов играч, за който все още не знаем колко ще се задържи на фронта. ТикТок е социална мрежа, която залага на ентъртеймънт и превръща обикновения човек в актьор, певец и изпълнител. Идеята на мрежата е да забавлява и увлича тийнеджъри, макар че по-възрастните потребители също наблюдават и използват мрежата за забавление.

Не бих казала, че е подходящ старт за малък и среден бизнес, който търси платежоспособни клиенти и възможност за директни продажби.

Защото в ТикТок отново виждаме “силата” на инфлуенсъри или профили, които са развити от самото начало на мрежата, предлагайки продукция за бърза консумация. Въпросът е – тази публика ли търсиш и това може ли да ти донесе пари?

[ap_tagline_box tag_box_style=”ap-bg-box”]С кое да започнеш и къде да инвестираш повече, зависи от етапа на твоето развитие и бюджета, с който разполагаш. За момента ти предлагам да се фокусираш върху Фейсбук и Инстаграм, поне що се отнася до българския пазар. Ако рекламираш в други държави, трябва да се проучи тенденцията на местно ниво.[/ap_tagline_box]

Е, какво мислиш по въпроса? Сподели мнение в коментар! Ако имаш въпроси или идеи за следващи статии по темата – свържи се с мен в контактната форма на сайта, ще се радвам съдържанието тук да е максимално полезно!

 

ЗА РОСИ ГЕОРГИЕВА:

👉С над 10 години опит в презентирането на живо и онлайн;

👉Над 8 години опит в продажбите и развиването на брандове в социалните мрежи и Интернет пространството;

👉Бакалавър по маркетинг, но продавач по призвание;

👉Преподавател във “Висше училище по застраховане и финанси”, София, дисциплина “Бизнесът в социалните мрежи”.

👉 Консултант по онлайн брандинг и специалист фейсбук маркетинг.

👉 “Вярвам, че ще ви дам стойност, която не може да намерите в книгите и заучените фрази. Практика и реална преценка, на това залагам в написаното и казаното от мен.”

 

 

🌞ЗА ВЪПРОСИ – ПИШИ МИ В ЧАТА ТУК ИЛИ НА КОНТАТКНАТА ФОРМА НА САЙТА!

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *