Последвай ме

Marketplace – купувай и продавай през Фейсбук

Новата функция на Фейсбук “Пазар (Marektplace)” – купуваш и продаваш предмети директно през Фейсбук на хора и общности, които са близо до теб.

Какво ни дава този “Пазар”? Възможност да търсим, продаваме и купуваме предмети от хора и общности. Посланието на тази новост е, че така много лесно можем да се сдобиваме с това, от което имаме нужда и обичаме, и същевременно да намираме нов дом за предметите, от които вече нямаме нужда.

От информацията, на която попаднах, останах с впечатлението, че цялата идея е много потребителски ориентирана – функцията е пригодена за потребителските профили на Фейсбук. Тук не говорим за бизнес страници. Става дума за директна продажба от хора на хора.
В информацията, предоставена от компанията, се говори само за предмети, не за продукти. Интересно. Може би, защото не става дума за продаване през онлайн магазин и изграждане на бранд.

[ap_tagline_box tag_box_style=”ap-bg-box”]Безплатни Фейсбук съвети – Абониране тук![/ap_tagline_box]

Как да ползваме функцията, когато искаме да купуваме? (стъпки)

1.За сега можем само, чрез мобилната апликация на Фейсбук.

2.Когато функцията навлезе в България, ще я виждаме в менюто на телефона си, най-долу в центъра. Според снимките, на които попаднах, новата иконка в менюто ще заеме мястото на Messenger.
(снимка: businessinsider.com)

2
3.Когато я натиснем ще ни се отваря пространство със снимки на различни предмети, отбелязани за продажба от хора, близо до нас.

4.Веднъж щом отворим функцията, в менюто горе виждаме опция за търсене, според категории.

5.Когато си харесваме нещо, можем да изберем конкретен предмет като кликнем върху снимката му – заедно с нея ще виждаме подробна информация и описание. Ще имаме достъп до името, профилната снимка на продавача и локацията му.

6.Съществува опция за запазване на продукта, в случай, че искаме да го разгледаме в друг момент.

7.Ако имаме интерес към даден продукт, можем да пишем директно на собственика с лично съобщение. Така може да обсъждаме поръчка и цени – Фейсбук не взима отношение по тези подробности. Освен ако не ползваме Messenger приложението на Фейсбук за САЩ – там можем да извършваме плащания директно в чата.

8.Всички предмети, които се публикуват за продажба, трябва да бъдат съобразени с политиката за продажба на мрежата – не могат да се продават оръжия, наркотици, животни или услуги за възрастни (сами се сещате какво значи това).

9.Всички предложени за продажба на предмети ще бъдат преглеждани от екипа на фейсбук и следени за оплаквания, и обратна връзка от потребителите.

10.Опцията е достъпна само за лица над 18 години.

11.В секция “Твоите предмети” (Your Items) ще можем да следим всичко, което сме качвали в платформата, това, което сме запазили за разглеждане, както и дискусиите ни с хората, проявили интерес.
(Вижте горе вдясно на снимката)

1

Няма да ви изненадам като кажа, че опцията не е пусната на българския пазар все още – в момента се задвижва в държави като САЩ, Англия, Австралия и Нова Зеландия. Тя ще бъде достъпна през мобилната версия на Фейсбук за Android и iOS. Oт Фейсбук ни успокояват, че скоро ще бъде адаптирана и за десктоп.

[ap_tagline_box tag_box_style=”ap-bg-box”]Безплатни Фейсбук съвети – Абониране тук![/ap_tagline_box]

Как да качим предмет (продукт) за продажба?

1.Правим снимка на продукта или добавяме вече направена през камерата на нашия телефон.
2.Поставяме име на продукта, цена и описание.
3.Отбелязваме точна локация.
4.Отбелязваме точна категория.
5.Публикуваме.

Така всеки, който се намира близо до нас може да се свърже с нас за покупка. Вече каченият предмет в Marketplace може да се предложи за продажба в конкретна група за “Купувам и Продавам”. Eто къде можем да намерим подобни групи. Поне аз така ги виждам на профила си в момента.

group-sell

На този етап над 450 милиона души използват Фейсбук за покупко-продажба на стоки и услуги – както от близки и познати, така и от различни контакти, пръснати по целия свят. На този етап се добавят и тестват нови функции. Това е втори опит на компанията да създаде подобна възможност. През 2007 година опитът беше неуспешен, тепърва предстои да видим дали опцията Marketplace има потенциал сред потребителите.

[ap_tagline_box tag_box_style=”ap-bg-box”]Изпратeте запитване за вашия Фейсбук на hello@rosygeorgieva.com или се свържете с мен на 0883 40 50 71[/ap_tagline_box]             

One thought on “Marketplace – купувай и продавай през Фейсбук

  1. Десислава Йорданова says:

    Здравейте, не мога да виждам иконата на маркетплейс горе в лентата с където са ми известията. Като вляза от менюто също не се отваря. Имам няколко обяви за дрехи и не мисля, че съм нарушила правилата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *