Последвай ме

Лесни трикове за задържане на вниманието във Фейсбук

 

Имате ли Фейсбук страница, която цели изграждане на бранд, популяризиране или директни продажби? Ако да, значи тази статия е точно за вас.

Ако искате вашите клиенти и партньори да ви разпознават чрез най-голямата социална мрежа Фейсбук, обърнете вниманите на следващите съвети.

Много от бизнесите във Фейсбук успяват да намерят правилния начин за комуникация в социалната мрежа. Те успяват да докоснат сърцето на потребителя и да създадат диалог с него. Те имат лайкове, споделяния, коментари, както и много посещения на сайта. На такива бизнеси спокойно можем да кажем, че са УСПЕШНИ във Фейсбук!

Но има и такива компании, които със своите постове и реклами не успяват да привлекат погледа на Фейсбук потребителя, страниците им пустеят и бизнеса им страда от това. Ако сте решили да използвате Фейсбук рекламата за вашия бизнес, трябва да имате предвид едно нещо. Много важно! Което е решаващо за всяка една публикация, част от вашата фейсбук страница.
Потребителското съзнание е просто устроено – то не желае сложни елементи, които са трудно смилаеми и разбираеми. Потребителското съзнание обича да чете всичко на един дъх и информацията, която му се предоставя да бъде максимално опростена.

Живеем в епоха, в която всеки от нас е пристрастен към Фейсбук и Интернет. Живеем в години на интерактивно споделяне и всеки желае да сподели с приятелите си къде е бил, какво е ял, да коментира последните новини и т.н.
Всичкото това споделяне и прекалена информираност натоварва човешкия мозък. По простата причина, че е твърде много. Точно затова трябва да се стараем да правим нещата лесни за разбиране така, че да не натоварват визуално и емоционално нашите последователи във Фейсбук.

Позволявам си да споделя тези съвети, тъй като над 4 години се занимавам с Фейсбук маркетинг и помагам на различни бизнеси да се позиционират в социалната мрежа.  Със сигурност, това не са всички съвети на света, които ще ви спасят от липса на лайкове, но вярвам, че са добри съвети и ще ви помогнат за развитието в тази посока.

Ето съветите:

 #1: Фокус върху заглавието или темата

Във Фейсбук непрестанно тече поток от информация и за човек е трудно да се концентрира само върху едно единствено нещо. За да улесните вашите фенове, когато споделяте нова статия, например, може да назовете конкретно ключово послание от нея, за да може да привлечете вниманието на хората много по-бързо.

Бягайте от общото и се фокусирайте върху конкретни неща, които да говорят още с първия поглед. Цитирайте най-важния момент от статията и покажете къде може да се прочете останалото.

 

Ето пример:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#2: Тествайте различни видове съдържание

Визиите (картинките, снимките, видеото) в социалната мрежа са изключително важни, когато става въпрос за изграждане на бранд, разпознаваемост и Интернет продажби. Важно е, обаче, и по какъв начин фирмите взаимодействат и „говорят“ на своите потребители, чрез тях.

За да разберете кой вид съдържание работи най-много за вас, опитате различни варианти, които ще ви покажат как реагират вашите последователи.

Разнообразявайте страницата си със съдържание –  гиф-чета, видео, цитати, полезни статии, игри и др.

Опитвайте различни варианти, докато не разберете кое привлича вниманието на хората.

Това, което със сигурност мога да ви посъветвам – опитайте с видеото. То е много важно за органичния обхват на нашите публикации в социалната мрежа. Фейсбук харесва видеото и всякакъв тип видео би било добре дошло за вашата фейсбук страница. Аз лично правя такива, не чак до там професионални и виждам много добър резултат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето и малко статистика:

 

  • Всеки ден във Facebook се гледат около 8 милиарда видеа, като 85% от тях се гледат без звук.
  • Инфо-графиките са харесвани и споделяни 3 пъти повече от всеки друг тип съдържание.
  • Facebook постове със снимка/картинка имат 2.3 пъти повече ангажираност, отколкото постовете без.
  • Органичното ангажиране с Facebook е най-високо в публикациите с видеоклипове (13,9%) и снимки (13,7%).

И тези цифри не са случайни. Отворете вашия фейсбук сега и се уверете сами. Започнете да скролвате. Колко видеа видяхте в следващите 10 поста? Колко от тях биват харесвани и споделяни многократно?

 

#3: Изразявайте емоции (с емотикони)

Обикновеният текст не винаги е в състояние да изразява ентусиазма и емоциите зад поста.

HubSpot (компания за разработка на софтуерни и маркетинг продукти) съобщава, че “нещо толкова просто, колкото емотиконът на усмивката в публикацията, може да увеличи коментарите към нея с до 57%.

Покажете своята личност и помогнете на феновете да ви опознаят, и да изразяват емоции с вас, като добавите емотикони.

Ето пример:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#4: Опростете съдържанието

Когато правите следващия пост на страницата си, се старайте той да бъде максимално ясен и изчистен от излишна информация – визуално и текстово.

Ако разполагате със снимки, в които фигурират човешки лица, които ползват вашия продукт – това е невероятен плюс за вашия бизнес. По този начин показвате на потребителя продукта/услугата си в действие и давате възможност да си представи какво би било усещането, ако си купи нещо от вас.

Пример за визия, в която се демонстрира продукт

Пример от Фейсбук страница за Суши ресторант.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пример за визия, в която се демонстрира услуга

Пример за индивидуално обучение по Фейсбук с Роси Георгиева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още една идея. Която не включва човешки образ.

Визуализацията на продукти, в случая дрехи, без хора, подпомага въображението и дава възможност на потребителя да си представи как би изглеждал, носейки въпросните дрехи от снимката. Това е доста полезно, защото по този начин не поставяте рамки, не ограничавате хората, които биха се припознали в конкретната публикация, а давате поле за изява на въображението.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ти какви трикове използваш за привличане на вниманието във Фейсбук?

Oчаквай скоро и втората част на статията, където ще запознаем с още няколко интересни трика за по-висока ангажираност във Фейсбук.

А ако искаш да разбереш дали се движиш в правилната посока, дали твоята Фейсбук страница има потенциал…Ако ти трябват идеи и помощ за интересно съдържание за твоята Фейсбук страница…Или пък искаш да се научиш да управляваш самостоятелно своята Фейсбук реклама за бизнеса….

Потърси ме за Индивидуално обучение или Консултация.

Може да изпратиш своето запитване тук!

One thought on “Лесни трикове за задържане на вниманието във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *